На відміну від Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій Порядком детально регулюються питання посвідчення угод за участю дітей, а також осіб, над якими встановлено опіку чи піклування, угод по розпорядженню майном, що є спільною сумісною власністю, укладення договорів про визначення розміру часток, зміну розміру часток , а також виділення частки в натурі, реалізації переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності.

Цікаво, що згідно з Порядком, на прохання клієнтів нотаріуси зможуть здійснювати нотаріальні дії, для яких використання спеціальних бланків прямо не передбачено в якості обов'язкового, з використанням таких бланків. На сьогоднішній день перелік документів, що викладаються на бланках, строго регламентований.

Порядок набирає чинності з дня офіційного опублікування, тобто з 7 березня 2012 року. Відповідно з сьогоднішнього дня втрачає чинність Інструкція про порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України, що діє з 2004 року.

Нагадаємо, вчора, 06.03.2012 р., на своєму офіційному сайті Мін'юст пояснив ситуацію зі "зміною", що на той момент ще не вступила в силу Порядку здійснення нотаріальних дій. Держорган підкреслив, що новий Порядок не передбачає жодних змін у порядку посвідчення договорів відчуження та застави майна в порівнянні з Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій.

Мін'юст визнав, що редакційні правки підпункту 2.2 пункту 2 глави 2 розділу II Порядку дійсно мали місце, тому що при передачі нормативно-правового акта для включення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів були виявлені розбіжності в текстах електронного документа та документа на паперовому носії. Заходи щодо приведення у відповідність змісту цього пункту на паперових та електронних носіях цілком законні і відповідають підпунктами 6.4.1, 6.4.2 пункту 6 Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації.

У первинному варіанті згадуваний п.п.2.2 п.2 глави 2 розділу ІІ передбачав необхідність отримання письмового дозволу органів податкової служби на укладення договорів з відчуження чи застави рухомого і нерухомого майна. Після виправлення він передбачає тільки звичайну для нотаріальної практики перевірку нотаріусом наявності податкової застави.

 

За матеріалами сайту news.ligazakon.ua