За підсумками експертизи Мін'юст вважає дискримінаційними положення статті 141 Кодексу, відповідно до якої діти засуджених жінок можуть передаватися їх родичам за згодою матері, повідомляє прес-служба міністерства.

Як наголошується в експертних висновках, ця норма Кодексу є дискримінаційною за ознакою статі по відношенню до чоловіків і надає певні привілеї жінкам, які не пов'язані з біологічними відмінностями між статями.

При цьому Мін'юст посилається на статтю 5 Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, якій визначено, що держави-сторони вживають усіх відповідних заходів з метою забезпечити, щоб сімейне виховання включало правильне розуміння материнства як соціальної функції і визнання загальної відповідальності чоловіків і жінок за виховання і розвиток своїх дітей за умови, що у всіх випадках інтереси дітей мають перевагу.

Крім того, як йдеться у висновку, відповідно до Закону «Про охорону дитинства» батько і мати мають рівні права та обов'язки щодо своїх дітей.

У зв'язку з цим Міністерство юстиції рекомендує внести зміни до кримінально-виконавче законодавство в частині отримання згоди батька на передачу дитини родичам.

Висновок Мін'юсту щодо наявності у Кодексі дискримінаційних норм спрямований на ознайомлення парламенту як органу, який прийняв зазначений законодавчий акт.

 

За матеріалами сайту news.ligazakon.ua