Податкова служба зазначила, що, оскільки надання послуг зі страхування і перестрахування не є об'єктом обкладення ПДВ (ст.196 НК), то виплата страхових платежів також не є об'єктом обкладення ПДВ. Виходячи з цього, операція з отримання таких страхових платежів чи операція з їх виплати не змінює суму податкового кредиту або податкових зобов'язань ані застрахованої особи, ні страхової компанії (страховика).

При цьому держорган підкреслив, що послуги з ремонту автомобіля, що потрапив в ДТП, є об'єктом обкладення ПДВ (ст.185 НК), а тому незалежно від джерела їх оплати (страхові виплати, покриття франшизи) СТО повинна виписати податкову накладну на повну вартість послуг з ремонту такого автомобіля і видати її власникові автомобіля, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ.

Власник автомобіля - платник ПДВ має право включити до податкового кредиту тільки ту частину ПДВ, яка відповідає частині вартості ремонту автомобіля, сплаченої за свій рахунок, тобто такою, що не була (буде) погашена за рахунок коштів, отриманих ним від страхової компанії. Сума ПДВ, пропорційна частини платежу, сплаченого страховою компанією, до складу податкового кредиту власника автомобіля не відноситься.

 

За матеріалами сайту news.ligazakon.ua