Зокрема, проект закону передбачає новий підхід до адвокатського самоврядування. Саме останнє буде вирішувати всі питання, що стосуються компетенції інституту адвокатури. Згідно законопроекту, органи адвокатського самоврядування самостійно вирішують питання формування високопрофесійного адвокатського корпусу, встановлення професійних стандартів й етичних вимог до здійснення адвокатської діяльності, представництва й захисту загальних інтересів адвокатів, співробітництва адвокатури з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами, фінансування діяльності органів адвокатського самоврядування.

Законопроектом також передбачена адміністративна відповідальність за неправомірну відмову у наданні інформації за запитом кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури, її палат та членів, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, що необхідна для виконання покладених на комісію завдань.

Також планується створення єдиної організації, що буде підтримувати адвокатів, представляти їх інтереси та об'єднувати їх. Мова йдеться про Національну асоціацію адвокатів України, в котру входитимуть 32 тисячі українських адвокатів, а всі юристи, в майбутньому отримають свідоцтво адвоката, автоматично стають членами асоціації.

Законопроектом передбачається нова доктрина відносно адвокатської таємниці. Проект закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" пропонує заборону допитувати чи опитувати за питаннями, що відносяться до адвокатської таємниці та здійснювати обшук. Разом з цим, за питаннями що не пов’язані з адвокатською таємницею, суд може санкціонувати обшук у адвоката, але у своїй постанові повинен чітко написати за яким приводом та які саме документи йому потрібні.

Законопроект також містить положення про створення й функціонування Єдиного реєстру адвокатів України, котрий ведеться Радою адвокатів України з метою збору, зберігання, обліку та подання достовірної інформації про число та персональний склад адвокатів України , адвокатів іноземних держав, що отримали право на заняття адвокатською діяльністю на території України, обрані адвокатами форми виконання адвокатської діяльності. Внесення відомостей до Реєстру виконується радами адвокатів регіонів й Радою адвокатів України. Проектом закону передбачено, що інформація, внесена до Єдиного реєстру адвокатів України буде відкритою на офіційному сайті Національної асоціації адвокатів України.

Що стосується дисциплінарної відповідальності адвокатів, то її види передбачені наступним:

- Попередження;

- Призупинення права на заняття адвокатською діяльністю на термін від одного місяця до одного року;

- Позбавлення права заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України – для адвокатів України чи адвокатів іноземних держав.

Цікаво, що законопроект дає іноземним адвокатам право працювати в Україні. Для того, щоб іноземний адвокат працював в Україні, він повинен буде подати документи, що свідчать про його статус адвоката у рідній державі, після чого органи адвокатського самоврядування відразу ж внесуть його до реєстру адвокатів України.

Тепер законопроект №10424 будуть готувати до другого читання.

 

За матеріалами сайту http://jurliga.ligazakon.ua/